Tien over rood is een spelletje dat op de vrijdag middagen wordt gespeeld en waarbij gezelligheid voorop staat.

Tien over rood
De eerste 3 vrijdagen van de maand zijn gereserveerd voor een klein groepje biljarters die er aardigheid in hebben om naast het serieuze biljarten ook een spelletje tien over rood te spelen.
De naam zegt het al. De eerste bal die je moet raken is de rode. Raak je de rode bal niet of niet als eerste, dan ben je jouw eerder gemaakte punten weer kwijt. Iedereen speelt met dezelfde bal, de gele. Het aantal te maken punten is, de naam zegt het al, tien. Maar daarbij heeft onze captain Dick ten Hove, als spelletjes leider, wel een foefje ingebouwd om het de betere biljarters flink moeilijk te maken. Als je een paar keer de tien punten behaalt, promoveer je naar een hogere moeilijkheidsgraad en moet je binnen die tien punten een aantal driebanders of lossen maken. En, uiteraard draaien de verliezers gezamenlijk op voor een rondje bier. Daarnaast is er altijd wel iemand die een versnapering voor de hele ploeg meebrengt.

Spel met het kistje
Om precies half vier stopt het spelletje tien over rood en gaan we over op een biljartspel waarbij een vierkant kistje op het biljart wordt geplaatst met een aantal gaten, waar precies een bal doorheen kan. Het is dan de kunst om één van de twee speelballen zo voor de volgende speler neer te leggen dat hij met zijn stootbal de andere bal niet kan raken. En dat kost hem dan een strafpunt.

De vrijdag middagen zijn altijd bijzonder gezellig.
Heb je zin om mee te doen?
Je bent van harte welkom!